
achtergrondinformatie
Het opvangtraject
Bij aankomst in België meldt een vluchteling zich bij het aanmeldcentrum van Fedasil in Brussel. Daar voert Fedasil een eerste sociale en medische observatie uit en wordt er gecontroleerd of iemand recht op opvang heeft. Fedasil zal diegene vervolgens een opvangplaats toewijzen. In totaal beschikt België over ongeveer 30.776 opvangplaatsen. Op dit moment wordt 95% van de opvangplaatsen bezet.
Een asielvraag
Een asielaanvraag wordt ook wel een verzoek om internationale bescherming genoemd. In het aanmeldcentrum in Brussel registreert de Dienst Vreemdelingenzaken de asielaanvragen. Het verzoek wordt hierna onderzocht door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). Tijdens een persoonlijk gesprek krijgt de asielzoeker de kans om zijn persoonlijke verhaal te vertellen, maar omdat er geen duidelijke criteria zijn blijft het altijd subjectief of iemand wel of niet in het land mag blijven. Dit proces kan maanden tot jaren duren.
Niet begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV’s)
Minderjarigen die zonder ouders of wettelijke voogd in België aankomen volgen een ander traject dan volwassen verzoekers. Een jongere onder de 18 heeft recht op verblijf en bescherming en mag niet uitgewezen worden. Ze krijgen een voogd toegewezen totdat ze 18 jaar oud zijn. Zodra een jongere meerderjarig wordt zijn er drie opties: Als hij voor zijn achttiende erkend wordt als vluchteling of een ander verblijfsstatuut krijgt, dan heeft hij recht op financiële steun van een OCMW en kan hij een proces voor gezinshereniging opstarten. Is er nog geen beslissing over zijn verzoek, dan gaat hij naar een opvangstructuur voor volwassenen. Wordt de asielaanvraag vervolgens afgewezen, dan moet hij het land verlaten.
OKAN onderwijs
Jongeren vanaf 12 jaar krijgen na aankomst in België eerst OKAN onderwijs. OKAN staat voor onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers. Hier leren de jongeren in een à twee jaar de Nederlandse taal en ze leren over de Belgische cultuur. Als een leerling de taal voldoende beheerst, mag deze doorstromen naar het reguliere voortgezet onderwijs. Kinderen onder 12 jaar starten direct op een reguliere basisschool, hier krijgen ze ondersteuning bij het leren van Nederlands naast de reguliere lessen.
In Hasselt zijn er drie scholen die OKAN onderwijs aanbieden: Campus Hast, de Provinciale Handelsschool en Level X.